niedziela, 13 listopada 2011

Niebo w gębie.. - kolejny przepis

Wczoraj zrobiłam znane ciasto z przepisu Nigelli Lawson- Czekoladowa chmura..jest przepyszne! Ciasto jest bardzo czekoladowe, wilgotne, nie słodkie i do tego z pyszną delikatną masą z bitej śmietany i serkiem mascarpone :)
Jest proste do zrobienia, nie wymaga dużej ilości składników, sami zobaczcie:

Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
Na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • kakao do posypania
  • serek mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać, delikatnie ochłodzić. 
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. 
W innej misce ubić na pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać (najlepiej robotem na małych obrotach). 
Wylać na dno tortownicy i piec około 45 minut do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, można dodać likier. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać kakao. 
Przechowywać w lodówce.

PRZEPIS pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl oraz z książki ''Nigella gryzie''.

Polecam wypróbować :) 

2 komentarze:

  1. wow, ale bomba kaloryczna hehe:) Gdybym go odrwała to na pewno nic bym z niego nie zostawiła:D Wygląda pięknie i zachęca:))

    OdpowiedzUsuń