wtorek, 13 grudnia 2011

Świąteczne przepisy: Amoniaczki

Jestem z powrotem, tym razem z kolejnym przepisem na Święta.

Amoniaczki to ciasteczka pieczone tradycyjnie przez nasze babcie z produktów ''prawdziwych'' i chodzi tu o śmietanę prosto od krowy, smalec, ekologiczne jajka. Są pyszne, kruchutkie i bardzo trwałe. Jeśli jesteście zainteresowane jak je zrobić, to podaje przepis :)

 Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie amoniaku
  • 1 śmietanę kwaśną (250ml)
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0.5 kostki smalcu
  • 1 szklanka cukru
 * możecie dekorować ciasteczka bakaliami, orzechami, migdałami

1. Przygotowujemy stolnice i składniki, i wszystko łączymy i zagniatamy, czyli mąkę, amoniak, jajka, żółtka, margaryne, smalec, cukier, śmietanę.
2. Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy foremkami ciasteczka.
3. Gotowe ciasteczka maczamy w białku (które pozostało nam z żółtek) a następnie w cukrze i kładziemy na blachę.
4. Wyłożone ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min. w 170 stopniach. Przy nagrzanym piekarniku pieczemy 12-15 minut.
Gotowe ciasteczka wykładamy do misy i kładziemy w chłodnym miejscu. Gotowe ciasteczka wkładam do pojemnika, ale u was może to być koszyczek, kartonik, co chcecie.


Pozdrawiam Was :)
P.

3 komentarze:

  1. uwielbiam amoniaczki, w moim domu specem od nich jest tato :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie słyszałam o takich ciasteczkach :)
    muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń