Jest proste do zrobienia, nie wymaga dużej ilości składników, sami zobaczcie:
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
 - 125 g masła
 - 6 jajek
 - 175 g cukru
 
Na krem:
- 500 ml śmietany kremówki
 - kakao do posypania
 - serek mascarpone (250 g)
 - 3 łyżki cukru pudru
 
Piekarnik  rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć  papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać, delikatnie ochłodzić. 
2 całe jajka i 4 żółtka  ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną  czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. 
W innej misce ubić na pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę  dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać (najlepiej  robotem na małych obrotach). 
Wylać na dno tortownicy i piec około 45  minut do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc  zapada się.
Śmietanę  kremówkę ubić na sztywno, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i  cukrem pudrem, można dodać likier. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać  kakao. 
Przechowywać w lodówce.
PRZEPIS pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl oraz z książki ''Nigella gryzie''.


mniam jakie pysznosci
OdpowiedzUsuńwow, ale bomba kaloryczna hehe:) Gdybym go odrwała to na pewno nic bym z niego nie zostawiła:D Wygląda pięknie i zachęca:))
OdpowiedzUsuń