czwartek, 22 grudnia 2011

Świąteczne przepisy: Pierniczki w lukrze i czekoladzie

Pierniczki w tym roku na Święta opanowały moją kuchnię aż dwa razy. Największą frajdą dla dzieci i dla nas może być zdobienie, dekorowanie pierniczków przeróżnymi posypkami, czekoladą, bakaliami czy lukrem.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale bez obaw, z czasem zmiękną i skruszeją :)
Przepis znalazłam na www.kotlet.tv
oraz przepis na pierniczki last minute Zachęcam Was do zrobienia! :)

Aby zrobić biały lukier do dekorowania wystarczy nam tylko:
* białko z 1 jaja (wcześniej sparzonego - 10-15s we wrzątku)
* cukier puder (ponad szklanka)

1. Do miski wrzucamy białko i stopniowo dodajemy cukier puder miksując.
2. Miksujemy tyle, aż lukier zrobi się gęsty.
3. No i mamy gotowany bialutki jak śnieg lukier do pierniczków.
4. Teraz tylko szpryce w dłoń i malujemy, dekorujemy  jak chcemy :)

* jeśli nie macie szprycy, polecam wam woreczek spożywczy taki do zamrażania lub przechowywania mięsa i innych produktów, robimy maleńką dziurkę na końcu woreczka, nakładamy lukier i szpryca gotowa ;)


Polecam :)
P.

4 komentarze:

  1. Piękne pierniczki!! :) Też stosuję woreczek zamiast szprycy, a w tym roku robię razowe muffinki z przepisu Pauliny z kotlet.tv ;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie postrojone, zwłaszcza te na pierwszym zdjęciu. ;)
    U nas pierniczki już gotowe i postrojone. ;) To chyba moja ulubiona "praca" przedświąteczna. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyglądają, ale mnie by nie wyszły i tak. a poza tym nie przepadam za piernikami, a nie śmiałabym torturować innych jedzeniem tyh, które by mi nie wyszły:D
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń