czwartek, 10 lutego 2011

~ kulinarnie~ Boża krówka

Jedno z moich ulubionych ciast, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Oto przepis:

Boża Krówka

1.    Ciasto:
·       3 szkl. Mąki, 4 łyżki miodu, pół kostki masła, 2 jajka, opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka sody, pół szkl. Cukru
·       Z podanych składników zrobić  ciasto. Włożyć do lodówki na 24h. Później podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i upiec dwa placki.
2.    Krem:
·       Pół litra  śmietany 30%, cukier waniliowy, dwie łyżeczki cukru pudru, dwie paczki śmietan-fixu, galaretka cytrynowa.
·       Galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej(gorącej) wody i odstawić do wystygnięcia.
·       Ubić śmietanę dodając cukier waniliowy, cukier puder i śmietan -fix.
·       Na koniec dodać  wystudzona galaretkę.
3.Polewa:
·       Puszka mleka skondensowanego słodzonego zagotowanego po 3-4h oraz 10-15 dag orzechów włoskich.
·       Tak przygotowaną polewę polać ciasto i posypać orzechami.

I oto efekt końcowy :)


2 komentarze: