Dawno mnie nie było, więc mam coś na osłodę ;) Jest to pyszne, delikatne ciasto z kremem i malinami.
Przepis dobry na cieplejszą pogodę, ale jak stęsknimy się za sezonowymi wypiekami z owocami, to aż się prosi! ;) Do przepisu wykorzystałam sezonowe maliny mrożone.
przepis na mniejszą blachę prostokątną
na większą należy zwiększyć składniki o 1/2
CIASTO:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki ciepłej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy + bułka tarta
lub papier do pieczenia
MASA:
1 szklanka wody
1/3 szklanki kaszy manny
1 żółtko
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła lub margaryny
ok. 75 dkg malin
2 galaretki truskawkowe
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
ciasto biszkoptowe: W jednej misce białka ubić na sztywno. W drugiej- żółtka utrzeć z cukrem i wodą, dodać mąkę, proszek i po troszeczku dodawać piany z białek delikatnie mieszając. Piec ok. 30min w 175st.C
masa: do garnka wlać wodę, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu. Następnie wsypać kasze manne i mieszać energicznie. Do gęstniejącej masy wrzucić żółtko szybko mieszając trzepaczką. Potem zdjąć z ognia i mieszać co pare minut.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, następnie połączyć z ugotowaną masą z kaszy manny. Ewentualnie dodać ekstrakt z wanilii.
Przygotować galaretki.
Wystudzone ciasto posmarować gotowym kremem, ułożyć maliny i zalać rozpuszczoną galaretką.
i voila!
W taką szarugę za oknem, aż miło jest zjeść coś takiego i wypić herbatkę z sokiem malinowym - ja tak uwielbiam :)
Pozdrawiam i do następnego ;)
Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńo mniam:) pyszności
OdpowiedzUsuń