Jedno z moich ulubionych ciast, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Oto przepis:
Boża Krówka
1. Ciasto:
· 3 szkl. Mąki, 4 łyżki miodu, pół kostki masła, 2 jajka, opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka sody, pół szkl. Cukru
· Z podanych składników zrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 24h. Później podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i upiec dwa placki.
2. Krem:
· Pół litra śmietany 30%, cukier waniliowy, dwie łyżeczki cukru pudru, dwie paczki śmietan-fixu, galaretka cytrynowa.
· Galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej(gorącej) wody i odstawić do wystygnięcia.
· Ubić śmietanę dodając cukier waniliowy, cukier puder i śmietan -fix.
· Na koniec dodać wystudzona galaretkę.
3.Polewa:
· Puszka mleka skondensowanego słodzonego zagotowanego po 3-4h oraz 10-15 dag orzechów włoskich.
· Tak przygotowaną polewę polać ciasto i posypać orzechami.
I oto efekt końcowy :)
pycha ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń