to prosty przepis i zachęcam Was do wypróbowania!
Do jego zrobienia potrzebujemy:
0,5 kg mąki
kostka margaryny
łyżka proszku do pieczenia
5 żółtek
białka z żółtek
1 szklanka cukru
kisiel truskawkowy lub inny czerwony
i oczywiście owoce- w moim przypadku czerwona porzeczka - 2 szklanki
Sposób przygotowania:
W duzej misce umieszczamy mąke, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i zagniatamy.
Zagniecione ciasto dzielę na 2 części. 1 część wałkuję na stolnicy, drugą chowam do zamrażarki
na ok. 30 min.
Następnie rozwałkowane ciasto umieszczam na przygotowanej blaszce
( może być wyłożone folia lub natłuszczona i wysypana mąką).
Umyte porzeczki umieszczam w niewielkiej miseczce i łączę z kisielem w proszku, możemy również dodać troszke cukru, jeśli obawiamy się kwaskowatości owoców.
Następnie z białek ubijamy pianę na sztywno, po tym dodajemy szklankę cukru i ubijamy aż do uzyskania aksamitnej konsystencji :) Po czym wykładamy na ciasto z owocami.
Wyjmujemy z zamrażalki schłodzone ciasto i skubiemy lub tak jak w moim przypadku- ścieramy na tarce na grubych oczkach, wprost na wyłożoną pianę.
Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 175 stopniach ok. 50 minut.
Gotowe, wystygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
A tak wygląda :)
Omg! ale pyszności! nabrałam smaka na ciacho, dziś zrobię sypana szarlotkę :)))
OdpowiedzUsuń