Jest proste do zrobienia, nie wymaga dużej ilości składników, sami zobaczcie:
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 jajek
- 175 g cukru
Na krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- kakao do posypania
- serek mascarpone (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać, delikatnie ochłodzić.
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając.
W innej misce ubić na pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać (najlepiej robotem na małych obrotach).
Wylać na dno tortownicy i piec około 45 minut do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, można dodać likier. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać kakao.
Przechowywać w lodówce.
PRZEPIS pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl oraz z książki ''Nigella gryzie''.
mniam jakie pysznosci
OdpowiedzUsuńwow, ale bomba kaloryczna hehe:) Gdybym go odrwała to na pewno nic bym z niego nie zostawiła:D Wygląda pięknie i zachęca:))
OdpowiedzUsuń