poniedziałek, 24 października 2011

Orzechowe ciasto :)

Sezon na orzechy już się skończył, ale mając orzech włoski i laskowy, odpowiednio wysuszony na słoneczku i schowany w suchym zacienionym miejscu w skrzyneczce - można jeść cały rok i dostarczać przy tym wiele cennych witamin, minerałów i mikroelementów ;) np. orzechy włoskie dostarczają nam m.in. multum przeciwutleniaczy witaminy E, C, B3, B5, B6; nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, żelazo, potas, błonnik;
orzechy laskowe zawierają dużo witaminy E, B6, magnez, potas, fosfor, tłuszcze, błonnik.


Ciasto to robi się w błyskawicznym tempie, wystarczy wszystkie składniki wrzucić do 1 miseczki, zmiksować i dodać orzechy, zamieszać i gotowe. Dla ciekawych, jak zrobić pyszne ciasto orzechowe, oto przepis:

Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki mleka
garść rodzynek lub żurawiny
garstka migdałów(mogą być płatki)
15 dkg orzechów laskowych
15 dkg orzechów włoskich
 + czekolada mleczna na polewę ;)

1. Przygotowuję orzechy- siekam drobno i wrzucam do miseczki, to samo z migdałami, jeśli nie są w płatkach ;) Rodzynki sparzam. Przygotowuję foremke- w moim przypadku tortownice- wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Do dużej miski wrzucam: jajka, mąkę, proszek, kakao, cukier, wlewam mleko, olej i miksuje na gładką mase.
2. Do masy wsypuję posiekane orzechy, rodzynki i migdały - mieszam łyżką. (uwaga- ciasto może być gęste) Przygotowaną mase orzechową wlewam do tortownicy i wstawiam do 190 stopni nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut.
3. Czekolade mleczną rozpuszczam w rondelku. Upieczone ciasto wykładam z formy i polewam polewą z czekolady, dekoruję np. migdałami.
Gotowe :)
 Pozdrawiam,
 Poliii :)

1 komentarz:

  1. ale słodkości:D ja tylko pominęłabym rodzynki, ale to dlatego, że nie cierpię ich:-)))

    OdpowiedzUsuń