Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale bez obaw, z czasem zmiękną i skruszeją :)
Przepis znalazłam na www.kotlet.tv
oraz przepis na pierniczki last minute Zachęcam Was do zrobienia! :)
Aby zrobić biały lukier do dekorowania wystarczy nam tylko:
* białko z 1 jaja (wcześniej sparzonego - 10-15s we wrzątku)
* cukier puder (ponad szklanka)
1. Do miski wrzucamy białko i stopniowo dodajemy cukier puder miksując.
2. Miksujemy tyle, aż lukier zrobi się gęsty.
3. No i mamy gotowany bialutki jak śnieg lukier do pierniczków.
4. Teraz tylko szpryce w dłoń i malujemy, dekorujemy jak chcemy :)
* jeśli nie macie szprycy, polecam wam woreczek spożywczy taki do zamrażania lub przechowywania mięsa i innych produktów, robimy maleńką dziurkę na końcu woreczka, nakładamy lukier i szpryca gotowa ;)
Polecam :)
P.
Piękne pierniczki!! :) Też stosuję woreczek zamiast szprycy, a w tym roku robię razowe muffinki z przepisu Pauliny z kotlet.tv ;))))
OdpowiedzUsuńŚwietnie postrojone, zwłaszcza te na pierwszym zdjęciu. ;)
OdpowiedzUsuńU nas pierniczki już gotowe i postrojone. ;) To chyba moja ulubiona "praca" przedświąteczna. :)
pięknie wyglądają, ale mnie by nie wyszły i tak. a poza tym nie przepadam za piernikami, a nie śmiałabym torturować innych jedzeniem tyh, które by mi nie wyszły:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Mmm pyszności ;)
OdpowiedzUsuń